Diestiaans ijzerzandsteen.

In september 2019 was er een studiedag over het Diestiaan ijzerzandsteengebruik. Michiel en collega Marleen De Ceukelaire droegen hun ‘steentje’ bij onder de vorm van het artikel ‘Voorkomen en ontginning van Diestiaan ijzerzandsteen’. De andere bijdragen in dit lijvig document zijn eveneens boeiende litteratuur over dit gesteente !

Erfgoedsteen van het Hageland

Michiel Dusar verhaalt in dit artikel: “… IJzerzandsteen komt dicht bij de oppervlakte voor en is overal wel als bouwsteen gebruikt, maar meestal ondergeschikt aan andere al dan niet lokale bouwstenen met kalk- of kiezelcement.
Een opvallende uitzondering is het Hageland, een natuurlijk landschap in het noordoosten van de provincie Vlaams-Brabant. In het Hageland is de roestbruine steen in alle oude monumenten aangewend, zodanig dat het Hageland met ijzerzandsteen wordt geïdentificeerd. Specifiek gaat het hierbij om de grauwensteen, die sinds 1839 Diestiaanse ijzerzandsteen wordt genoemd… “

Bijdragen van Michiel Dusar, Gewezen Hoofd van de Belgische Geologische Dienst, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen.

Een map ‘Bijdragen van Michiel Dusar, Gewezen Hoofd van de Belgische Geologische Dienst, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen’ is aangemaakt.

We leerden Michiel Dusar en zijn echtgenote kennen op een zondag in november 2021 toen we zagen hoe aandachtig ze de muren van onze St-Mattheüskerk bestudeerden. Natuurlijk waren wij ‘curieus’ ….
Michiel Dusar vertelde ons met de nodige passie interessante zaken over de ijzerzand- en Gobertangesteen … veel meer dan wat we al wisten over de aanwezige napjes en krabsporen.
Michiel is dan ook gewezen Hoofd van de Belgische Geologische Dienst, Koninklijk Belgisch Instituut voor Natuurwetenschappen, en ook gewezen gastdocent UHasselt, Fac. Architectuur en Kunst.
Hij bezorgde ons ook enkele bijdragen van zijn hand over dit onderwerp (zie in de vermelde map) ….

Van Adinkerke tot Kessenich… 1000 jaar Vlaamse bouwgeschiedenis bewaard in steen.

Michiel doorkruist hier alle Vlaamse provincies op zoek naar zowel prestigieuze gebouwen in historische stadskernen als naar eenvoudige dorpskerken met oog voor het historische natuursteengebruik… een mooie uiteenzetting, gegeven in 2019.

“Na 57 jaar komt ons St-Elooibeeld terug naar Meensel”

In de nis boven de oude ingang van de St-Mattheüskerk van Meensel, vlakbij Museum44, stond er vroeger een houten St-Elooi beeld. In 1964 werd het verkocht door de meid van de toenmalige pastoor aan een Leuvens museum .. nu M Leuven. In die periode werden ook de preekstoel, communiebanken, de schilderijen van de kruisweg, .. verkocht om geld in het laatje te krijgen voor de bouw van een parochiezaal.

Meer dan een wazige foto hadden we er niet van… tot we in september 2020 in de kelders van M Leuven mochten duiken om er mooie foto’s van te maken. Het originele beeld kregen we uiteraard niet mee…

Zo rijpte het idee bij OFSAR, de vzw die www.meensel-kiezegem.be ondersteunt, om er een duplicaat van te maken. Het project liep gefaseerd :

  • Bert Collet, BlueTitan, maakte in de kelders van M Leuven een scan van het beeld en zorgde voor de 3D print.
  • Annie Lambrechts, onze Meenselse kunstenares, zorgde ervoor dat de kleurloze 3D mal met de nodige kleuren en accenten zeer sterk op het originele beeld lijkt.
  • Tijdens het vooropgestelde event zal het beeld terug op zijn oorspronkelijke plaats gezet worden. Deze heugelijke gebeurtenis loopt in samenwerking met Museum44 en de parochie, vertegenwoordigd door diaken Luc Claeys.

Dit event gaat door op zondag 21 november 2021 en vangt aan vanaf 14:00. Het programma is als volgt :

  • Het gebeuren in de kerk : aanhalen van de verschillende legendes over St-Elooi én zijn echte levensverhaal; gebed en de inzegening van het beeld.
  • Plaatsing van het beeld op zijn oorspronkelijke plaats .. in de nis boven de vroegere noorderingang.
  • Moment voor de nodige speeches.
  • Mogelijkheid tot bezoek aan Museum44 (tegen kortingstarief) en de kerk van Meensel.

Verdere info kan bekomen worden bij OFSAR vzw voorzitter Ronny Olemans (0473/35 03 65) & secretaris Geert Daenen (0478 87 84 70)

.. en klik hier voor wat meer foto’s van het verhaal…