Over Meensel-Kiezegem

Meensel-Kiezegem … “Dat zegt mij iets”, zeggen vele mensen.

Dat ‘iets’ verwijst enerzijds naar Eddy Merckx – toch één van de beroemdste Belgen – die hier geboren is. Anderzijds kent men onze beide dorpen dan van dat programma van Maurice De Wilde over ‘den oorlog’….. maar over dit laatste verwijzen we graag naar de website van de nieuw gevormde vereniging NCPGR Meensel-Kiezegem ’44, een samensmelting van de twee vroegere verenigingen.

Maar Meensel-Kiezegem is meer dan dat … het waren 2 parochies die op het eind van het Ancien Régime, in 1824, samengevoegd werden tot één gemeente. Het ligt op de glooiingen van het Hageland, Kiezegem in het westen en Meensel in het oosten. Sinds de laatste gemeentefusies in 1977, behoort het nu toe tot de grotere gemeente Tielt-Winge, provincie Brabant, België.

Meensel-Kiezegem heeft een oppervlakte van 6,52 km² en telde in 2007 een 1212 inwoners. Meensel-Kiezegem is gelegen in het Hageland en de bodem bestaat uit zandleem. Ongeveer 8% is bebost. Er is nog akkerbouw, vee- en fruitteelt. Deze fruitteelt laat dan ook het mooiste van zich zien tijdens de bloesemperiode in het voorjaar.

Betreft bezienswaardigheden, verwijzen we naar de St-Mattheüskerk van Meensel, de St-Pieterskerk te Kiezegem, het kapelleke van Spikdoorn, het wit huis van Kenes, ….

Maar over dit alles en de verdere geschiedenis & folklore kan je dus meer vinden op deze website.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *