Over deze website

 

Wie zijn we ?

Deze website is indertijd ontstaan uit een idee van Geert Michiels en Pieter Lambrechts, beide inwoners van Kiezegem. De ene omdat hij wat meer wou doen met zijn zelfgemaakte foto’s, de andere omdat hij meer informatie wou opzoeken en verzamelen over de geschiedenis van het dorp. Guy Hendrickx zorgde voor de inbreng van de vele verhalen. Maar spijtig genoeg hadden de initiatiefnemers minder tijd om aan deze passie te blijven sleutelen.

In 2006 werd de website overgedragen aan de Stichting Meensel-Kiezegem ’44. Hierdoor werd de broncode van de website geactualiseerd en de website onderhouden door de webmaster Tom Devos.

En dan…… het moet eind 2011 geweest zijn dat Ronny Olemans en Geert Daenen, beiden woonachtig in Meensel-Kiezegem, bij toeval ontdekten dat zij eenzelfde passie deelden. Wat begon als een gezonde interesse groeide langzaam uit tot een, nog steeds gezonde passie voor de historiek van Meensel-Kiezegem. Dit vertaalde zich in eerste instantie in het actief verzamelen en catalogeren van geschriften en afbeeldingen.

Meensel-Kiezegem heeft namelijk heel wat historici, al dan niet met een academische achtergrond, geïnspireerd tot het neerschrijven van de lokale geschiedenis. Het is verbazingwekkend wat terug gevonden wordt op websites, in archieven, bibliotheken, boekhandels en privé verzamelingen. Talrijk zijn ook de schilderijen, schetsen en foto’s met als onderwerp het “dagelijkse leven” en de prachtige dorpsgezichten. Ook de “levende” verhalen, doorgegeven van ouder op kind zijn talrijk en laten toe het verleden van Meensel-Kiezegem te reconstrueren.

Van bij de start hadden we de bedoeling op één of andere wijze onze verzameling publiek toegankelijk te maken. Na een korte zoektocht trokken we onze stoute schoenen aan en namen we contact met Tom Devos die ons verheugde met het nieuws dat we hiervoor de reeds bestaande website www.meensel-kiezegem.be konden gebruiken.

Het onbaatzuchtig doel van ons samenwerkingsverband is “op een wetenschappelijk verantwoorde wijze de algemene historie, folklore en antropologie van Meensel-Kiezegem en de inwoners te verzamelen, bestuderen en toegankelijk te maken voor een ruim publiek.”

Geschiedenis verhalen en bewaren voor onze kinderen is dus het doel. We verzamelen gekende feiten maar trekken geen conclusies, de geschiedenis is wat ze is !

Centraal Europa was door de eeuwen heen een toneel van talrijke turbulente gebeurtenissen waarvoor de inwoners van Meensel-Kiezegem, rechtstreeks of onrechtstreeks, een zware tol betaalden. We noteren ook tal van gebeurtenissen die gemaakt hebben dat wij het vandaag goed hebben in onze contreien. Ook dat is geschiedenis. Denk maar aan de industriële revolutie, het ontstaan van de landbouw, fruitteelt, buurtspoorwegen, het onderwijs, verenigingsleven en nog veel meer.

Geachte bezoeker, al die gebeurtenissen maakten van Meensel-Kiezegem wat het nu is. Een prachtig dorp met twee kerken, een rijk verenigingsleven … een “parel in het Hageland”.


Voelt u ook de passie ?

Ronny en Geert

 

 

Eén gedachte over “Over deze website

 1. Hallo,
  De Belgische Civiele Bescherming bestaat dit jaar 70 jaar en vanuit de FOD Binnenlandse Zaken zouden we graag een foto-overzicht maken van de Civiele Bescherming door de jaren heen.
  Zouden jullie ons kunnen helpen met beeldmateriaal?
  Alvast bedankt!
  Sandra Schroos
  0478 66 28 97

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *