Gebruik van symbolen op huizen in onze beide dorpen…

Chris Goethuys : “…Symbolen of zinnebeelden trekken wellicht minder onze aandacht dan dat voor onze voorouders het geval was alhoewel ze nog overal in grote getalen aanwezig zijn… ze zijn zelfs ouder dan het letterschrift. Ze maken deel uit van een bepaald cultureel gegeven wat zich uitstrekte van België, Nederland, Frankrijk en Duitsland tot zelfs Litouwen.
Deze symbolen zijn bedoeld om te communiceren met een onbekende, onzichtbare wereld waarvan men dacht dat deze in staat was heil of onheil rond woningen, boerderijen enz. te brengen of af te wenden.
Hieronder een greep uit de nog zichtbare symbolen in onze beide dorpen Meensel en Kiezegem die maar een beperkt aantal vertegenwoordigd van de diversiteit aan symbolen die her en der in onze streek opduiken. Een interessant onderwerp dat de betekenis van de symboliek nog eens in het daglicht zet zodat het niet verloren gaat…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *