3 bis – Kerk St-Mattheüs – krabsporen en napjes op de buitenmuur…

“…. Is er nu één gebouw in een dorp dat zoveel geschiedenis in zich heeft als een kerk ?….In kleine onopvallende dingen schuilt soms een heel verhaal als je aandachtig kijkt ….”

Onze dorpsgenoot Chris Goethuys : “…. Tijdens een rondleiding in de abdij van Averbode, wees een pater krabsporen aan in de ijzerzandsteen bij de gekende drie-provinciën-poort. Het bekomen steenstof namen de mensen mee vanwege de vermeende heilzame werking tegen allerlei kwalen; het werd verwerkt in zalfjes, schapulieren of drankjes.

Hierdoor gaf ik er speciale aandacht aan wanneer ik langs kerken en kapelletjes kwam. Aan de kerk van Meensel vond ik, naast uitgeschraapte groeven, ook napjes; dit zijn kleine en grotere gaten met meestal een bolvormige bodem die zo werden uitgeschraapt om steenstof te bekomen …”

En prompt ging Chris dan alle kerken van onze Sint-Donatus parochie af.

Lees hier zijn verslag

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *