De geschiedenis van Meensel

De Sint-Mattheuskerk. Een eenbeukige gotische kerk die herhaaldelijk veranderingen onderging, hetgeen nu nog steeds zichtbaar is in de verscheidene steensoorten die gebruikt werden bij de bouw. (ijzersteen, witte steen en rode baksteen). Tegenover de kerk bevindt zich het 18e eeuwse huis van burgemeester Kenes, die woning bevindt zich waarschijnlijk op de plaats van het oude ‘Hof te Meensele’ waarvan reeds in 1440 melding wordt gemaakt.

 

Eveneens omstreeks die tijd (1422) werd als melding gemaakt van de Nijsselrodehoeve, op de grens van Meensel en Attenrode. Tevens is er een plaats die de ‘Frankenberg’ noemt, en mogelijk wijst op een Frankische nederzetting.

Meensel had al van in de 17e eeuw een schuttersgilde, dit weten we omdat in 1616 melding werd gemaakt van de afbraak van het ‘Schutterhuyse’. Het eerste schoolgebouw werd gebouwd in 1826, nabij de kerk. In 1863 werd op de grens tussen Meensel en Kiezegem een nieuwe school en gemeentehuis gebouwd.