De geschiedenis van Kiezegem

Op een onbekend tijdstip werd er in Kiezegem een Commanderij van de ridderorde van Malta opgericht. Net zoals in Meensel is er al van in de 17e eeuw sprake van een schuttersgilde (Sint Sebastiaansgilde). Het kapelletje van Spikdoorn werd in 1655 uit Spaanse baksteen opgetrokken. Nadat op die plek een Maria-beeldje was gevonden door een herder van ’t Hoff ter Silverberghe. Het oudste deel van de Sint-Pieters kerk is het koor, de rest werd pas in 1856 bijgebouwd. Vlakbij de kerk staat een oude hoeve, mogelijk op de plaats waar zich de, in 1530 reeds vermeldde, ‘Hoeve van Kieseken’ bevond. In 1914 werden de kerktoren en de molen op de Molenberg door de Belgische soldaten op hun aftocht in de lucht geblazen, omdat deze door de Duitse invallers als uitkijkpost konden gebruikt worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *