Open Monumentendag, 10 september 2023 : “233 jaar vlaggen in Meensel-Kiezegem… meer dan een erfenis uit vervlogen tijden”

www.meensel-kiezegem.be verzamelt info over de geschiedenis en het erfgoed van deze beide dorpen.. en vlaggen behoren uiteraard tot dit erfgoed !

En om de Landelijke Gilden te citeren “.. Een vlag is meer dan een erfenis uit vervlogen tijden en het symbolische belang ervan mag niet onderschat worden. Met de nodige zorg en zelfs trots worden generaties vlaggen bewaard. Toch merken we dat vele vlaggen niet meer in de beste staat verkeren. Of ze zijn verdwenen in de plooien van de geschiedenis, of ze zijn vervangen door modernere exemplaren die helaas veel minder banistieke kwaliteiten vertoonden dan de oude, met de hand geborduurde vlaggen…”

Een digitale inventaris van een 40-tal oude en recente vlaggen uit onze beide dorpen is te raadplegen op www.meensel-kiezegem.be.

Zelf hebben we momenteel 14 oude vlaggen in bewaring. De oudste vlaggen dateren van 1790, 1898 en 1930. Deze waren op een niet-optimale manier opgeborgen: opgevouwen in kartonnen dozen; de oudste vlag was zelfs nog onhandig opgerold op zijn originele mast en verpakt in plastiek, ze hing aan flarden en was nog nauwelijks te hanteren.

Deze oude vlaggen werden dan ingepakt volgens de regels van de kunst : opgerold op zuurvrije kokers en gewikkeld in zuurvrij zijdepapier. Hierbij werden we vakkundig begeleid door Joke Vandermeersch en Marie-Anne Perquy, beide textielrestaurator-conservator. Dit project genoot ook de steun van de Nationale Loterij !

Op 10 september 2023, 10:00 – 17:00 – n.a.v. open Monumentendag – is er een tentoonstelling van deze of een replica, en alle nog ‘actieve’ vlaggen op de museumsite van Museum44, Meensel. Voor een drankje kan men terecht in het museumcafé.

Deze gebeurtenis vindt dan ook plaats 30 jaar na de open Monumentendag in 1993 .. toen waren ook alle vlaggen al eens verzameld.

zie ook het uitgestuurde persbericht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *