“Ontsluiting van het opmerkelijke archief van NKB verzetskapitein Aloïs Jef De Windt, sectie Hageland”

De kleinkinderen van de hogervermelde, bij monde van Roni De Windt, contacteerden Museum44 om het archief over te dragen van wijlen hun grootvader Joseph De Windt – Kapitein in het verzet van de NKB sectie Hageland tijdens WOII, Binkom. : “…zo worden die stukken bewaard in het museum. We zijn bereid zo afstand te doen en behoeden er ons zo tegen de verzamelwoede van geïnteresseerden die eventueel bepaalde objecten achteraf zouden ruilen of verkopen; dat mag zeker niet gebeuren met deze memorabilia… “

Deze overhandiging gaat door op zaterdag 3 juni om 10:00 in Museum44 te Meensel.

In deze ‘doos’ zitten toch opmerkelijke en nooit vertoonde stukken :

 • Lijst met namen van weerstanders, o.a. een origineel boekje ‘N.K.B. Hageland, ledenlijst, van 1940 tot 1943’ dat hij bijhield en waarin hij telkens de nieuwe namen van nieuwe weerstanders noteerde; tevens een set alfabetisch geordende steekkaarten welke de nodige info vermeldt van deze verzetsstrijders.
 • Naast zijn gewone eretekens ook een opmerkelijke medaille “King’s Medal for Courage in the Cause of Freedom”,
 • De tricolore mouwband die Jef droeg tijdens acties in de oorlog, samen met de officiële mouwband die hij kreeg van de officiële instanties na de oorlog (met de 3 sterren van Kapitein).
 • Kranten (1945/46) met artikels rond de zaak Meensel-Kiezegem. Oude foto’s over het kerkhof van de weggevoerden in Meensel.
 • Correspondentie met buitenlandse soldaten waarmee hij na de bevrijding contact had.
 • Le faux Soir, i.c. een uniek exemplaar van een valse ‘Le Soir’, dat op 11 november 1943 verscheen – dit bij wijze van grap van het verzet om met de Duisters te lachen. Het exemplaar in dit archief is nog unieker omdat er op de voorpagina iets fout liep met de vermelding van een datum. Hiervan een beperkte oplage van 3000 expl. Dus een uitzonderlijk exemplaar !!
 • Belgische vlag, afgeboord met tricolore franjes en met geborduurde tekst “NKB Hageland & L III”, een uniek stuk voor onze regio.
 • Exemplaren van kranten en tijdschriften: Het Nieuwsblad, De Volksgazet, Vrij, Vrij Hageland en Haspengouw, Ons Hageland, Stadsblad Tienen, Vrij Volk, Nieuwe Tijden.. welke natuurlijk berichten over activiteiten en processen tijdens en na de oorlog.
 • …..

Vanaf zondag 11 juni, tijdens het museumcafé, kan het publiek deze stukken dan ook bekijken.

2 gedachten over ““Ontsluiting van het opmerkelijke archief van NKB verzetskapitein Aloïs Jef De Windt, sectie Hageland”

 1. Mijn grootvader, Jef (Jozef) (Joseph) Geens, en mijn vader, Emiel (Emile) Geens, waren tijdens WO II allebei lid van de weerstandsgroepering BNB.
  Majoor Paul Depauw bevestigde op 9 maart 1947 dat Jef Geens was ingeschreven onder nummer 5181.
  Graag had ik vernomen of ik in het museum 44 meer info kan vinden over mijn grootvader en vader mbt hun activiteiten in de weerstand.

  • Ik neem aan dat het gaat over die Jozef Geens, waarvan ik de interessante Wikipedia pagina las.

   Uw terechte vraag kadert uiteraard in het feit dat we de archieven hebben gekregen van de NKB kapitein Jef De Windt (NKB Hageland).

   Maar uw grootvader was lid van de BNB. Vandaar dat ik ook geen info vind over hem of over uw vader in deze steekkaarten.

   Heb je al eens de archieven van CEGESOMA , Brussel geraadpleegd ? Daar heb ik bv. wel de dossiers van mijn beide grootvaders kunnen digitaliseren (ttz. foto’s genomen).

   Succes gewenst met uw verdere zoektocht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *