Conservatie van onze oude vlaggen !

Een lopend project van www.meensel-kiezegem.be is de conservatie van onze oude vlaggen.  Dit loopt gefaseerd :

– Een raadpleegbare digitale inventarisatie is gemaakt van de 40-tal gekende vlaggen.

– Zo hebben we nu ook al 12 vlaggen in bewaring. De oudste vlaggen dateren van 1790, 1898 en 1930. Momenteel zijn deze op een niet-optimale manier opgeborgen : opgevouwen in een kartonnen dozen; de oudste vlag is zelfs nog opgerold aan zijn mast en omhuld met plastiek.

– Deze vlaggen willen we opbergen en conserveren volgens de ‘regels van de kunst’: de vlaggen oprollen op zuur vrije rollen omwikkeld met tricotverband, en zuur vrij papier;  tyvek las laatste omhulsel.

– Dit project loopt onder het toeziend oog van restauratrice Joke Vandermeersch… en de Nationale Loterij geeft ons hier een extra steuntje in de rug.

– En om de Landelijke Gilden te citeren “.. Een vlag is meer dan een erfenis uit vervlogen tijden en het symbolische belang ervan mag niet onderschat worden. Met de nodige zorg en zelfs trots worden generaties vlaggen bewaard. Toch merken we dat vele vlaggen niet meer in de beste staat verkeren. Of ze zijn verdwenen in de plooien van de geschiedenis, of ze zijn vervangen door modernere exemplaren die helaas veel minder banistieke kwaliteiten vertoonden dan de oude, met de hand geborduurde vlaggen…”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *