“Na 57 jaar komt ons St-Elooibeeld terug naar Meensel”

In de nis boven de oude ingang van de St-Mattheüskerk van Meensel, vlakbij Museum44, stond er vroeger een houten St-Elooi beeld. In 1964 werd het verkocht door de meid van de toenmalige pastoor aan een Leuvens museum .. nu M Leuven. In die periode werden ook de preekstoel, communiebanken, de schilderijen van de kruisweg, .. verkocht om geld in het laatje te krijgen voor de bouw van een parochiezaal.

Meer dan een wazige foto hadden we er niet van… tot we in september 2020 in de kelders van M Leuven mochten duiken om er mooie foto’s van te maken. Het originele beeld kregen we uiteraard niet mee…

Zo rijpte het idee bij OFSAR, de vzw die www.meensel-kiezegem.be ondersteunt, om er een duplicaat van te maken. Het project liep gefaseerd :

  • Bert Collet, BlueTitan, maakte in de kelders van M Leuven een scan van het beeld en zorgde voor de 3D print.
  • Annie Lambrechts, onze Meenselse kunstenares, zorgde ervoor dat de kleurloze 3D mal met de nodige kleuren en accenten zeer sterk op het originele beeld lijkt.
  • Tijdens het vooropgestelde event zal het beeld terug op zijn oorspronkelijke plaats gezet worden. Deze heugelijke gebeurtenis loopt in samenwerking met Museum44 en de parochie, vertegenwoordigd door diaken Luc Claeys.

Dit event gaat door op zondag 21 november 2021 en vangt aan vanaf 14:00. Het programma is als volgt :

  • Het gebeuren in de kerk : aanhalen van de verschillende legendes over St-Elooi én zijn echte levensverhaal; gebed en de inzegening van het beeld.
  • Plaatsing van het beeld op zijn oorspronkelijke plaats .. in de nis boven de vroegere noorderingang.
  • Moment voor de nodige speeches.
  • Mogelijkheid tot bezoek aan Museum44 (tegen kortingstarief) en de kerk van Meensel.

Verdere info kan bekomen worden bij OFSAR vzw voorzitter Ronny Olemans (0473/35 03 65) & secretaris Geert Daenen (0478 87 84 70)

.. en klik hier voor wat meer foto’s van het verhaal…

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *