Een Processie in Meensel (28)

…. ook een traditie die amper nog plaats vindt. Eind de jaren ’60, begin de jaren ’70 gingen de laatste processies uit in Meensel. In de meimaand werd er wel naar elk kapelleke gegaan – in processie en al biddend.

Volgende foto’s laten de processie zien naar “het kapelleke van de H. Theresia ” (Treeske voor de Meenselse bevolking) in de Wersbeekstraat.

Op weg van de kerk naar deze kapel.
Als dragers van de tekstdoeken, achter elkaar : Erna Bosmans, Marc Vanbets, Greta Jonkers, Anja Verhoeven. Op de achtergrond houdt juffrouw Aline Willems alles goed in het oog.
Bemerk ook hoe de zagerij (huidige ORGA) er vroeger uitzag. Hier ging ‘Vinus’ Vandegaer de bomen ophalen, zijn schoonbroer Louis Derese zorgde dat ze gezaagd werden. En Constant ‘Kozze’ Derese was schrijnwerker : meubilair, daken, en zelfs doodkisten. Hij zou nooit enig lijk gezien hebben… er moest een laken over tot het deksel erop ging …

Voor de kapel , in de Wersbeekstraat.
Pastoor A Robert, achter de geknielde pastoor Frans Craeninckx. De misdienaar met het zwarte haar is Hilaire Cerulis.
Gezien vanop de rug : Jozef Claes (met bril) en Alfons ‘Baard’ Craeninckx

 

 

Terug naar de kerk. Aan het 1ste vaandel herkennen we Marc Vanbets en Marc Daenen.
Aan de voordeuren van de bevlagde huizen, werd dan een Mariabeeld, kaarsen en bloemen gezet. Wanneer de hemel passeerde, knielden de bewoners. Op de straat werd palm, zand, bloemen,… .. gestrooid.
We herkennen ook de zusterschool, de toenmalige winkel van Maria Janssens (Duerinckx), het plaatselijk cafée van Irma en Polle met daarnaast hun winkeltje met o.a. stoffen, klakken en hoeden.

Noot : nog een hele reeks foto’s over deze en andere processies uit de verschillende deelgemeenten zijn te zien op de DVD ‘Processies en openluchtvieringen vroeger en nu”. Cineast: Jules Morren; in een realisatie van het gemeentebestuur van Tielt-Winge.

pdf-bestand

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *