Het Verhaal

 Tevens was er een groepje partizanen die door middel van sabotageacties in de streek, de bevrijding wilden bevorderen.

De problemen in Meensel-Kiezegem begonnen echter met het neerschieten van Gaston Merckx, eind juli 1944.
Wat vast staat is het volgende: Gaston Merckx werd neergeschoten op 30 juli 1944 omstreeks 15u. Het gebeurde bij de zandkuilen tussen Kiezegem en Attenrode-Wever, naar verluidt onder een dreigende onweerslucht.

Werd Merckx vermoord in opdracht … of was het een toevallige samenloop van omstandigheden ? Daarover is tot nu geen klaarheid, de dader van de aanslag is ondertussen bekend. Het zou geen dorpeling geweest zijn …

De familie van de vermoorde collaborateur zwoer wraak. Het hek was van de dam …

Vroeg in de ochtend, op dinsdag 1 augustus 1944, werd het dorp omsingeld door Duitse troepen en Gestapo. Drie dorpsgenoten werden ter plekke neergeschoten en vijftien mensen werden gearresteerd, en meegevoerd naar Leuven. De daaropvolgende dagen had de angst de dorpelingen stevig in de greep. De stemming in het dorp was bedrukt, en met reden, want het ergste moest nog komen.

Op vrijdag 11 augustus, vroeg in de morgen werd het dorp hermetisch afgegrendeld. Alle mannelijke inwoners werden voorgeleid en samengebracht op de speelplaats van de Zusterschool. De gevangenen werden hardhandig aangepakt en verdeeld in twee groepen.
Eén groep werd ’s namiddags meegevoerd naar Leuven, waar ze hun dorpsgenoten die bij de vorige razzia werden opgepakt vervoegden. In het dorp stond één hoeve in brand, de bewoner werd er levend verkoold.

Bij deze twee razzia’s stierven 4 mensen ter plekke: 3 op 1 augustus, 1 op 11 augustus. 91 mensen werden er als gijzelaar meegevoerd. Slechts 7 personen werden uit de gevangenis van Leuven terug vrijgelaten, 13 konden ontsnappen uit de spooktreinen 8 dorpsgenoeten keerden terug uit de kampen.  De 63 overigen overleden in de kampen.

Bij de bevrijding werden nog enkele personen vrijgelaten uit de gevangenis, dertien dorpsgenoten bevonden zich op de spooktrein die nooit zijn bestemming bereikte, en ontsnapten zo, aan een bijna zekere dood.

Eenenzeventig inwoners werden getransporteerd naar Neuengamme, slechts 8 daarvan keerden levend terug. Zevenenzestig dorpelingen vonden de dood in deze vergeldingsacties en opsluiting in de kampen als gevolg daarvan.

Ongeveer een jaar later werd er nog een einde gebreid aan de nachtmerrie. In de repressie die na de bevrijding volgde, werd een dorpsgenoot neergeschoten en zijn woning werd in brand gestoken.

Meer informatie over dit onderwerp kan je vinden op de websites van de Stichting Meensel-Kiezegem ’44 en www.heca1944.be

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *